Nyheter

Genshiken.se hade en seriestripp - som ingen läste!

Genshiken.se hade en seriestripp - som ingen läste!

Ett gammalt, gammalt "easter egg" på Genshiken som jag inte tror någon listade ut under våra 15 års existerande är att vi hade vår alldeles egna seriestripp! Läs tetralogin och gör en tidsresa till Genshikens unga dagar!

Det stod aldrig någonstans på hemsidan, men varje gång Genshiken fick en stor uppdatering som krävde att hemsidan stängdes ner under en liten stund så visades istället en extremt liten och kort seriestripp när man försökte komma in till hemsidan.

Strippen skapades av undertecknad, inledningsvis mästerligt ritad med musen bara timmarna innan det var dags för uppdatering, och om sanningen ska fram så kan det ha hänt att jag avsiktligt valde att ta god tid på mig bara för att så många som möjligt skulle få möjlighet att avnjuta de mästerverk jag målat fram.

Totalt blev de fyra stycken.


Stripp #1 (22 augusti 2007)

Den första laddades upp inför att version 0.1.6.0 som laddades upp den 22 augusti 2007. En uppdatering som inte bara var starten för Genshikens totaldominans av den svenska webcomic-sfären, utan även bjöd på såna basala grejer som karaktärs- och persondatabasen här på sidan som besökts av Meatrose... och kanske en eller två andra medlemmar. Om du dock försökte surfa in på Genshiken under någon halvtimme den dagen fanns det en risk att du istället möttes av hem här bilden.

Rysningar. Vilken kvalité!

Så storartad var denna seriestripp att när uppdateringen var klar bestämde jag mig för att världen inte kunde vara utan den, och då placerade jag den på den lite hemlighetsfulla adressen https://www.genshiken.se/www.genshiken.se där man än idag kan se bilden i sitt naturliga utförande, så som den en gång såg ut för 14 år sedan.

Men det slutade inte där.


Stripp #2 (24 januari 2008)

Nästan ett halvår senare var det dags igen för version 0.1.7.0 att frälsa världen. Den här uppdateringen bjöd egentligen inte på någonting exotiskt för besökarna på hemsidan. Genshiken fick stöd för unika sidtitlar, man kunde söka i nyhetsarkivet, och även på hemsidan med hjälp av Google. Extremt rafflande, jag vet. I versionshistoriken läser jag också att funktionen "Nyhetsundersidor" infördes... jag har ingen aning om vad det är för något, men vad jag däremot vet är att en ny seriestripp kom!

Detta mästerverk skulle även det bevaras online någonstans, så när uppdateringen var klar så fortsatte jag på det beprövade spåret och sedan januari 2007 fanns strippen att se om man slängde på Genshikens webbadress ytterligare en gång när man skulle surfa hit, på: https://www.genshiken.se/www.genshiken.se/www.genshiken.se.

Jag tror ni börjat förstå mönstret vid det här laget...


Stripp #3 (15 juli 2008)

Juli 2008 kom den dittills största uppdateringen någonsin till Genshiken, och uppståndelsen var enorm! Vad för nya funktioner skulle komma? Alla ringde i telefonen, tidningarna hörde av sig och Uppdrag Granskning stod ständigt på span utanför husknuten. Bara en dryg månad efter nationaldagen så började läckorna sprida allt som skulle införas i version 0.1.8.0:

Medlemsregistrering, Säpo jublade! Uppladdning av bilder, upphovsrättslobbyn jublade! Möjlighet att kommentera nyheter, alla jublade (i kommentarerna)! Säsongsindelning av aniemeserier, ingen jublade! Framtiden var här, så även en ny seriestripp!

Detta var ett djärvt grepp från min sida, den folkkära karaktären Pierrette introducerades som ett eminent tillskott till våra tidigare karaktärer... öhh... bollen med glasögon och den andre bollen med ^^-ögon. Vi utforskar också djupare och mörkare teman så som sorg och bearbetning av ett brustet hjärta som båda löses av en ny uppdatering för Genshiken, något läkare och psykologer än idag är överens om är en fantastisk behandlingsform.

Som ni kanske kan misstänka så kunde man, efter uppdateringen, gå in och se seriestrippen genom den vid det här laget ganska otympliga webbadressen:

https://www.genshiken.se/www.genshiken.se/www.genshiken.se/www.genshiken.se


Stripp #4 (4 januari 2010)

Det skulle dröja ett och ett halvt år innan nästa stora uppdatering som trillade in strax efter nyårsafton och laddades upp den 4 januari 2010. Version 0.24! Den än idag största uppdateringen i Genshikens historia, en uppdatering som skulle rättfärdiga det faktum att sajten vid det tillfället inte uppdaterats på över ett år.

Och rättfärdigades gjordes det!

Genshiken fick ett forum som aldrig användes ordentligt, visste ni aldrig att varje anime hade ett eget forum? Vi fick också möjligheten att publicera längre artiklar med grafik roterade på framsidan ovanför nyheterna... vilket vi aldrig riktigt anvädnes. Man kunde även "pusha" artiklar till den nu sedan länge nedlagda digg/reddit-kopian "Pushat", något jag aldrig kan minnas nyttjades. Möjligheten att ladda upp och strömma video tillkom vilket jag hoppas användes. Utöver det fick vi även ett uttömligt taggsystem för animeserier, en IRC-bot och lite annat kraffs.

Den kanske största förändringen var dock en helt ny, fräsch och tidlös design för hemsidan. En design inspirerad av den inte fullt lika tidlösa sajten Digg.com. Samma design som ni kollar på precis just nu. Tillsammans med den nya designen följde även en hel del ny grafik som alla cirkulerade kring ett väldigt speciellt tema, något som avhandlades i den sista, och kanske mest kontroversiella, seriestrippen.

Streckgubben gör entré och pensionerar våra tidigare bollkaraktärer. Orsaken till detta var att jag nyligen vunnit en Wacom-ritplatta i en tävling som nu lät mig göra mer avancerade kreationer. Dock tillät min talang inte något mer avancerat än just streckgubbar med hatt.

Den sista seriestrippen var en vattendelare, minns jag. Inte så mycket på grund av själva målningen, alla älskade den nya kvalitativa och Da Vinci-liknande stilen som beskrevs av två oberoende publikationer som "ett oväntat mästerverk". Däremot var det framför allt sorgligt att se glasögonboll och ^^-boll lämna oss även om hatt-gubbe såg ut att vara en värdig ersättare.

Denna sista seriestripp fanns avslutningsvis att se på den nu extremt bångstyriga adressen:

https://www.genshiken.se/www.genshiken.se/www.genshiken.se/www.genshiken.se/www.genshiken.se

Trots att det efter detta aldrig blev några fler seriestrippar så lever gubbarna vidare i Genshikens header där streckgubbar kan ses göra en massa olika aktiviteter under både vintern och sommaren. De återfanns också i tre bilder för att värva medlemmar till sajten:


Med detta så har vi nått slutet på vår historia. Vägs ände. Trots att det nu gått 11 år sedan den senaste installationen av Genshikens seriestripp så var vi inte kommit närmare någon förklaring vad hattgubben gjorde med våra älskade bollar. Kommer vi någonsin få någon förklaring? Vem vet.

Vad vi däremot vet med säkerhet är att om man vill läsa hela serien utan att behöva skriva in Genshikens webbadress fem gånger på rad i adressfältet så går det nu att väsentligt enklare uppleva tetralogin som av forskare ansetts utgöra över hälften av världens kvarvarande sju underverk genom att bara läsa den här nyhetsartikeln.

Och till dig som lyckats ta dig hela vägen hit ner till botten har jag egentligen bara en sak att säga. Tack för att du besökt Genshiken!

Det finns egentligen ingen anledning att besöka här längre, och jag skulle plockat ner hemsidan för många år sedan... men samtidigt finns det något charmigt i att Genshiken ändå, efter 15 år på nätet, finns kvar här uppe med nästan full funktionalitet... övergivet. Inte bara av er, utan även av mig. Att skriva den här artikeln tog säkert över en timme då jag inte längre kom ihåg hur man skulle göra för att lägga till bilder i texten.

Luriga grejer.

Hur som helst, hoppas ni internetäventyrare därute njutit av denna kuriosa till bortglömda easter egg som aldrig upptäcktes under Genshikens glansdagar över 10 år sedan.


Ta vara på er och må vi höras vid i framtiden!

Publicerad: 29 september, 2021 kl. 21:28
Kommentarer
Kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera artiklar! Logga in eller bli medlem!