Nyheter

Tiden går, och här står Genshiken i ett hörn och väntar.

Tiden går, och här står Genshiken i ett hörn och väntar.

Ständigt står barnet där... medan föräldrarna är borta sitter hon/han/hen/den/det där i hörnet och stirrar bort och ut i den tomhet som blivit då småsyskonen roffat åt sig all den uppmärksamhet som en gång i tiden lades enkom på Genshiken...

Om ett par månader kommer Genshiken att fira sju år. Sju hela år. Det har hänt mycket sedan sidan först lanserades den nionde juli 2007, mycket mer än jag är villig att medge. Inte bara för Genshiken, utan framför allt för mig som ensam utvecklare.

För flera år sedan, redan innan lansering var Genshiken ett litet drömprojekt jag haft väldigt länge, ett projekt som grundade sig i att jag ville ha mer information i min animelista för att kunna sortera denna bättre. Följdaktigen utvecklades det vidare och blev det Genshiken vi ser här idag, och det gick bra fram tills för ett par år sedan.

Den normala utvecklingen för Genshiken var i stort sett att all utveckling skedde under första hälften av året, från nyår fram tills födelsedagen i juli, därefter gick vi i dvala och buggfixade lite fram tills nästa nyår då nya uppdateringar började komma.

Men allt eftersom jag blev äldre, slutade mina gymnasie- och eftergymnasiala studier, skaffade arbete och andra intressen så försvann fokus bort från webbutveckling och således bort från Genshiken.

Jag minns för två-tre år sedan då jag insåg att det inte såg bra ut för Genshikens framtid. Systemet var, och är fortfarande utomordentligt föråldrat, stelt och svårändrat. Något som jag påtalat gång på gång i alla de trådar som skapats gällande sajtens utveckling. Men jag ville fixa i ordning alltsammans innan min tid skulle försvinna helt och hållet.

Ville.

Det är just det ordet. Jag försökte flera gånger. Programmering som vid det här laget blivit otroligt tråkigt innebar att föra över ett koncept skrivet på fyra stycken pappersremsor till ett fungerande system blev en utmaning värre än att gå krabbgång över ett brinnande världshav. Den nyfikenhet och lekfullhet som en gång i tiden infann sig varje gång man stötte på ett problem var nu borta... om nu oklara fel dök upp så blev det röda krysset uppe till höger i programfönstret väldigt gäckande.

Nej, jag började sedermera plugga igen, samtidigt som ett gammalt intresse inom film, video och ljud väcktes till liv. Jag hade dessutom fått nog av att sitta inne i en kall källare framför datorskärmen medan varma sommardagar dök upp och ner utanför fönstret. Jag startar grupper, anordnar fysiska aktiviteter, tävlingar och en massa annat ute i den fria luften.

Troligtvis är efter en skiftning i min mentalitet som är den verkliga boven i dramat, jag har haft långa diskussioner med mig själv gällande just den enorma tid jag spenderat framför datorskärmen...

Nåväl, nog om mig.

Under denna tid kan man säga att Genshiken fått en svart tid. Utvecklingen av ett nytt system stötte på problem efter problem, och allt eftersom jag negligerade programmering blev jag allt mer ringrostig med de aktuella språken. Den ordinarie utvecklingen av den nuvarande sidan var sedan länge nedlagd. Animelistor och omdömen vad saker som redan var klart, uppdateringen skulle egentligen bara laddas upp massa fräcka funktioner skulle varit här. Det skulle nog ha varit roligt...

Uppdateringen yxades, utvecklingen rann ut i sand.

Tiden gick... och nu är vi här, ett par år sedan senaste raden vitala kod till Genshiken skrevs.


Men vänta lite, undrar ni? Varför tar jag upp detta nu? Att Genshiken inte varit under aktiv utveckling visste vi ju redan sedan länge! Det har ju inte kommit en nyhet sedan förra årsskiftet! Forumet är fullt av inlägg där det nya systemets problem (och förträfflighet) och skrivits gång på gång! Varför plötsligt en nyhet?

Ett par anledningar, inte minst känns det fånigt att inte ta upp detta på framsidan av Genshiken... vi kan inte önska gott nytt 2013 hur länge som helst... det blir ju märkligt.

En annan anledning är att Genshiken, tro't eller ej fortfarande brukas av en skaplig mängd människor. För en tid sedan installerade jag ett nytt statistikverktyg för att hålla koll på besökare runtom de sajter jag driver. Sidan används, och det finns en hel del bra innehåll här... även Anime.se Anime Awards nyttjar vår information så sent som detta år... och hur smickrande det än må vara känner jag mig ständigt illa till mods som inte kan erbjuda en bättre tjänst.

Dessutom har det råkat sig som så att jag i liten skala börjat få upp mitt intresse för webbutveckling igen... absolut inte samma nivå som under Genshikens absoluta högtid, men det är åtminstone på bättringsvägen. Åt rätt håll så att säga!

Flera av de saker jag pysslat med under tiden Genshiken åsidosatts börjar få behov av representativa webbsidor, och efter en stunds pillande med det absolut grundläggande fick jag lite feeling och utvecklade för fulla muggar... och även om jag kanske ännu inte känner mig uppe på den tämligen professionella nivå jag en gång var på så är det ett bra steg på rätt väg.

Så vad är planen? Egentligen samma som tidigare. Jag kommer bygga ett nytt, databasfokuserat system. Det kommer troligtvis att helt sakna forum och alla medlemsfunktioner som vi har nu, forum kommer tillfälligtvis att ersättas av någon extern tjänst.

Någon tidsram finns inte uppsatt ännu, men till skillnad från tidigare så har jag för första gången på snart tre år producerat någonting av den kodbas jag en gång i tiden skrev för nya Genshiken, så jag har börjat få ett bättre grepp om hur ett sådant system skall byggas.

Jag var från början ganska orolig för att göra gamla medlemmar besvikna över det enorma funktionsbortfall nya Genshiken skulle resultera i... men nu skulle jag nog tro att en grundläggande och välfungerande databas kanske är bättre än att inte göra någonting alls.

Jag vet att det inte är dags för något födelsedagskalas ännu, men jag vill ta tillfället i akt att tacka er allihopa som har stått ut med både Genshiken och mig under alla dessa sju år. Ni som följt med sedan starten, hoppat på längs med vägen eller registrerat er så sent som idag.

Tack för ert tålamod.
Tack för ert engagemang.

Tack för allt.

Så trots att den lilla misskötta sjuåringen stått i ett hörne, försummad sedan flera år, men hen är inte bortglömd. Inte alls...

Jag hoppas att jag kan skrapa samman de möjligheter jag har att en gång för alla få igång utvecklingen och göra Genshiken till den webbsida, den databas jag redan från start drömt att den skall vara.

Jag kan för övrigt meddela att min inkorg visat sig vara överfull sedan vår mailserver äntligen kommit igång igen. Om du har skickat någonting på senare tid så kontakta mig igen!

Publicerad: 27 april, 2014 kl. 01:37
Kommentarer
Kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera artiklar! Logga in eller bli medlem!