Nyheter

Fem år gammal, en milsten!

Fem år gammal, en milsten!

Med trevande motorik har nu lille Genshiken funnits i offentlighetens ljus under ett halvt decennium. Dags att redogöra om året som gått, traditionsenlig sifferporr samt vad som komma skall... samt även varför just det fjärde året skiljt sig väsentligt från de föregående tre.

Det är en märklig känsla. När man väl ser tillbaka på tiden som gått under de fem år som Genshiken gick från att vara bara en vit hemsida med en grå logga med texten "kommer snart" ser man att det hänt en hel del. Både i animesverige, så även för Genshiken.

Men så kom det fjärde året... nästan varje år har Genshiken följt en ganska stadig utvecklingscykel. Efter födelsedagen fram till årsskiftet publiceras inga uppdateringar och Genshiken ligger helt dött, men när år-räknaren tickar förbi kommer vinter och våren, då brukar allt som vi arbetat med publiceras under storartade former. När 2012 stod för dörren hände dock någonting, det kom inga uppdateringar.

Med det sagt har inte utvecklingen av Genshiken stannat upp helt, absolut inte. Det som har hänt är främst att några uppdateringar helt enkelt inte publicerats.

Under förra årets firande nämnde jag i slutet av årsberättelsen att en uppdatering som var tänkt att publiceras i mars förra året blivit lite försenad, en uppdatering som skulle innehålla animelistor, betygssättning och en massa andra smaskiga funktioner som varit önskade av många. I april sköts den upp ytterligare, och därefter hörde vi ingenting mer, så vad hände egentligen?

2005 hände, och 2006... följt av 2007-2011. Faktum är att den källkod som utgör Genshiken är enorm, det är mycket text, den är stundvis fruktansvärt komplicerad och invecklad, vissa snuttar i dagens kod härstammar fortfarande från innan Genshiken ens var en idé, enorma mängder är från 2006, och därefter har det bara byggts på och byggts på. Man skulle kunna säga att det jag ägnat mig åt när jag utvecklat Genshiken är kort sagt sminkning av en gris.

Jag kämpade med den här uppdateringen under våren 2011, en bit in på sommaren och när hösten väl kom så hade jag i princip gett upp hoppet. Animelistan var otroligt seg, SQL-strängarna var kilometerlånga och databaserna var strukturerade på ett förelegat sett... egentligen skulle allting behöva göras om från grunden.

Således, skrota allt!

Okej, inte riktigt allt, men det mesta. Jag beskriver förloppet kring det här beslutet i den här forumtråden.

Det var i februari tidigare i år, jag hade hittat på ett nytt sätt att lagra information som jag tror kan lösa alla problem jag haft med databasen. Ett system med automatisk revisionshantering, integrerat API och grovt mindre mängd kod för att visa informationen i databasen. Visst har systemet lite nackdelar, men hittills har fördelarna vägt över utan några som helst problem!

Följt av denna nya uppenbarelse bestämde jag mig helt för att sluta tänka på de gamla problemen, den gamla koden skulle ändå försvinna. Gamla Genshiken upphörde sin utveckling, började ta fart och till detta designades en ny layout.

Men så kom mars, en månad som slog hårt på Genshikens utveckling. Genshiken är nämligen ett enmansprojekt när det kommer till dess utveckling. När det kommer till att underhålla sidan och uppdatera databasen finns det många suveräna människor som hjälpe till, men när det väl kommer till att skriva koden sitter jag ensam i båten. Detta medför några fördelar, men också ett gäng nackdelar, en primära är att om någonting händer i mitt "civila" liv så tar Genshiken onekligen stryk av detta.

I mars bytte jag min huvudsakliga sysselsättning, flyttade iväg och fick en serie nya projekt att arbeta med under ett par månader. Genshiken föll således iväg, och när jag sitter idag och bläddrar i den nya kod som Nya Genshiken förmodligen kommer vara baserad på så är det med blandade känslor. Dels tänker jag på hur Genshiken skulle se ut idag om jag kört på som ett ånglok och med brinnande entusiasm skrivit klart allting till en färdig produkt, och dels kliar det lite i fingrarna för att färdigställa det jag en gång startade.

Detta för oss till idag, juli! Den gamla uppdateringen från förra året ligger fortfarande nedgrävda och övergivna bland Genshikens gamla projektfiler. Den nya, fina och fräscha upplagan ligger nedprioriterad bland Genshikens nya, och mycket lättviktigare projektfiler och väntar på att jag skall ta tag i den för att fortsätta att göra konceptet till verklighet.

Det är årets historia, den skiljer sig lite från föregående år... snäppet mer deprimerande tyvärr, men det är den bistra verklighet vi lever i. Med en släng på totalstatistiken för de olika databaserna så blir i inte heller riktigt uppmuntrade. Nog tjatat om depression, här är siffrorna ni alla väntat på!

Förra åretI årÖkning
Animer629669+ 6,4%
Säsonger656697+ 6,3%
Titlar19652063+ 5%
Länkar120128+ 0%
Avsnitt37903946+ 4,1%
Taggar280287+ 2,5%
Taggsorteringar8181+ 0%
Temalåtar668763+ 14,2%
Karaktärer9921143+ 15,2%
Personer466511+ 9,7%
Nyheter7175+ 5,6%
Artiklar110%
Kommentarer/foruminlägg564800+ 41,5%
Äffar563646+ 14,7%

Den uppenbara vinnaren är kommentarer- och foruminlägg, inget snack om den saken. De låga siffrorna tyder på att Genshiken onekligen går på lågvarv just nu, tiden då vi låg på flera hundra procent i ökning börjar rinna oss förbi... vilket inte nödvändigtvis är någonting dåligt, den låga procenten innebär också att vi redan har en skaplig mängd information!

Det tråkigaste är att den databas som visat störst ökning under det fjärde året är en databas som tyvärr inte kan publiceras helt offentligt. Ökningen i den ligger på 259% och gick från 294 inlägg till 762.

Siffror i all ära, men vad kommer hända under det femte året? Jo, i huvudsak precis det som ni läste från årshistorien här ovanför, så snart jag får möjlighet till det kommer arbete med det nya systemet att återupptas. Till skillnad från när jag nämnde just detta förra året:

Jag kan också avslöja att det pillats lite med ett helt nytt system för att hantera information här bakom kulisserna, och skulle detta system fungera så kommer den framtida utvecklingen bli otroligt mycket smidigare, och kanske även lite lättare och mer expanderbar!

Så är dagens koncept inte bara längre en idé på ett papper, utan det finns en fungerande prototyp som ser otroligt lovande ut. Jag är ganska säker på att jag skrivit en hel del om detta lite varstans i forumet, har ni dessutom frågor är ni mer än välkomna att skriva om det antingen i den här forumtråden, eller skapa en ny tråd i det relevanta forumet!

Efter att ha varit med oss som en tjänst med ett mer eller mindre fungerande ansiktet på webben i över fem år, och innan dess i form av åtminstone nio månader i grundlig utveckling, har Genshiken bara visat toppen av sitt isberg.

Lyckas bara denna enorma rustning från urtiden som tynger ner Genshikens framfart och utveckling falla bort skall vi nog minsann se vad som kan åstadkommas i framtiden, och förhoppningsvis även innan vi får se den sjätte födelsedagen infinna sig.

Med tårtspade i ena handen gratulerar jag således Genshiken på sin femårsdag, hen lever: Hurra, hurra hurra hurra!

Publicerad: 9 juli, 2012 kl. 23:59
Kommentarer
Kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera artiklar! Logga in eller bli medlem!