Nyheter

Gott nytt 2012!

Gott nytt 2012!

Trots att oron över regn infann sig blev det ändå en ganska mild, men ändå krispig natt! Nu är 2012 slut och vi blickar tillbaka över året som har gått, och vad som komma skall. Precis som vanligt kommer här även årets laddning utav vår speciella porr!

Nu är det som bekant 2012, året då jorden skall gå under enligt 38% av er som röstade i den förra omröstningen! Vi har dock till december på oss innan vi lämnar detta jordeliv, och därför hoppas jag att alla de punkter vi har satt upp på framtida uppdateringar kan betas av under det kommande året.

Nu stundar nämligen våren, och av tradition har det varit just under våren som vi arbetat mest med att uppdatera Genshiken. En bidragande anledning till detta kan mycket väl vara den årliga animeprisutdelningen Anime.se Anime Awards som delas ut av vårt kompisforum anime.se som går av stapeln nu efter årsskiftet. Detta innebär lite extra aktivitet i databasen jämfört med övriga tiden på året, då vi tillsammans fyller i de serier som inte registrerades i fjol! Faktum är att under 2011 uppdaterades Genshiken blyga elva gånger, dessa uppdateringar inföll samtliga mellan den 12 januari och 10 mars. Tolv uppdateringar om man räknar den stora uppdatering som skedde på julafton 2011, vilket i princip var en tjuvstart på vinterns nya kreativa skott.

2011 skulle kunna sammanfatta som vårat Crunchyroll-år, detta kort och gott för att sju av den elva uppdateringarna hade med Crunchyroll att göra.

Först i år var version 0.38 som hälsade på direkt den 12 januari, detta var startskottet för den enorma integrering som gjordes mot Crunchyroll. Efter att ha upptäckt att Crunchyroll hade ett API tändes en glöd att på något vis nyttja detta, och ganska hastigt därpå var det möjligt att, direkt från animesidorna på utvalda serier, lista och kolla på hela Crunchyrolls utbud, direkt här på Genshiken! Visst gav 0.38 oss lite andra grejer, så som sortering och gruppering av rollkaraktärer och en serie väl behövda buggfixar.

Därefter följde en snabb serie uppdateringar, 0.39-0.41 som gav oss möjligheten att spela HD-video i vår Crunchyroll-spelare, och ett gäng buggfixar till, men nästa stora (och nya) grej vi skulle införa kom först fem dagar senare, den 25 januari i och med 0.42! Denna uppdatering gav oss nämligen "aktuell anime"-listan som visade serier som skulle börja sändas, nyligen slutat sändas alternativt pågick, helt baserat på de datum som fanns registrerade via en animes avsnittslista. Det speciella med just den här sidan var att de serier som visades på Crunchyroll fick lite högre prio då det på denna sidan visades seriens åtta senast sända avsnitt. Sålunda samlades nu alla aktuella animeserier på ett och samma ställe för att underlätta, dels för de som vill finna information om aktuella serier, och dels för de som enkelt vill kunna se alla de senaste avsnitten av de serier man följer utan att behöva gå till en massa olika sidor. 0.42 gav oss även möjligheten att lägga till flera titlar till ett animeavsnitt, och diverse buggar.

Visst, all denna Crunchyroll-integrering var otroligt rolig att jobba med, inte minst eftersom det är kul att se data från olika webbplatser smälta samman på ett så elegant vis jag ändå vill påstå att vi lyckats med. Trots detta gjordes det även lite andra småfix på sidan som inte var Crunchyroll-relaterat. Med hjälp av Avathar från anime.se har det arbetats lite med att optimera Genshiken så att den laddar snabbare. Tyvärr har arbetet att optimera Genshiken i sig inte varit riktigt helt optimerat (bah-dum-dish!). Under 2011 lades mycket kraft på att försöka fixa den bakomliggande koden, och visst gav det resultat! I 0.44 valde jag att cacha animelistan med jämna mellanrum, istället för att generera den på beställning. Anledningen var kort och gott att det tog för lång tid att ladda animelistan om den inte låg fräsch i server-minnet, istället lägger nu ett program ner ett par minuter varje halvtimme på att hålla listan aktuell, och med detta blev det nu upp till 200 gånger snabbare att ladda och klicka runt på animelistorna, yeah!

Sista uppdateringarna det här året var ju som bekant 0.45-0.48, varav 0.46, 0.47 och 0.48 inte finns med "officiellt" i versionshistoriken här på Genshiken, eftersom den är tämligen utdaterad. Dessa består i huvudsak av smågrejer, Crunchyroll-fixar och lite annat smått och gott som inte direkt behöver omnämnas i någon större utsträckning.

Det tråkiga med Genshiken är just denna underliga tradition av att utveckling i regel sker på vintern och vårkanten, för strax efter att 0.48 var klar drogs det igång ett helt sjukt maskineri för ett uppdateringspaket innehållande personliga animelistor för alla medlemmar, notifieringar, ett extra domännamn, url-säkra användarnamn, bilddatabaser och en hiskeligt massa mer saker! Problemet med dessa mastodontuppdateringar är att de har förmågan att bli för stora för att kunna hålla någon överskådlig koll på allt som gjorts, vad som fungerar och om saker och ting är färdiga eller ej. Att uppdateringens storlek sedan gjort att vissa lösningar blivit dåligt optimerade att de är på tok för sega för att kunna köra på hemsidan och således inte kan laddas upp gör inte saken bättre.

Sedan mars har alltså 0.49 arbetats på för fullt i ungefär en månad, därefter blev den för stor för att greppa, och även nu... nästan ett år senare är det otroligt svårt att hantera uppdateringen som är i akut behov av att städas upp, ganska nyligen har jag försökt ta bort delar rörande animelistor för att således kunna dela upp denna mastodont till en serie mindre uppdateringar.

Aja, jag tänker inte tråka ut er med depressionen rörande Genshikens utveckling, istället går vi direkt på det som vi alla väntat på, nämligen den årliga NUMMERPORREN! Jag hintade förra året att jag planerade att göra om hur den här statistiken skulle presenteras, men jag har ändrat mig och kör på precis som förra gången, så utan mer tjöt presenterar jag:

Under 2011 så...
... skapades 112 animer.
... skapades 186 karaktärer.
... skapades 45 personer.
... skapades 236 kopplingar mellan karaktärer, röstskådespelare och animer.
... skapades 108 säsonger till olika animer.
... skapades 394 avsnitt till olika säsonger.
... skapades förbluffande 0 länkar till olika animer.
... skapades 414 titlar till alla animer.
... skapades 114 animerelationer.
... skapades 176 animeteman.
... skapades 353 äffar.
... skapades 22 taggar.
... sorterades 0 taggar.
... skrevs 7 nyheter.
... publicerades 0 artikel.
... skapades 39 forumtrådar.
... skrevs 241 inlägg till nyheter, forumtrådar, äffar etc.
... mummades 15 animer.
... publicerades 619 videoklipp.

Där har vi årets siffror. Överlag verkar samtliga nummer gått ner sedan 2010, den 2011 överraskar med en uppgång på animetitlar, trots att antalet animer sjunker. Något mystiskt var antalet skapade säsonger till en anime färre än skapade animer, vilket är oroväckande mystiskt eftersom det rimligen bör vara tämligen omöjligt...

Även antalet äffar har ökat sedan i fjol då samtliga redigeringar i databasen måste gå genom äff-systemet. Den mest intressanta siffran är nog dock den att vi publicerat 619 videoklipp 2011, speciellt jämfört med förra årets siffror på 28 stycken, en ganska diger ökning inte sant.

2011 har varit just ett media-år, vi har i huvudsak valt att lägga kraft på Crunchyroll-integrering, videodatabasen och nu även bilddatabasen den senaste tiden. Något som gör siffrorna än mer otroliga är att detta är arbetet av väldigt få personer, och om ett fåtal personer kan åstadkomma allt detta, tänk då vad ännu fler skulle kunna göra? Vem vet vad 2012 har att erbjuda oss?

Så vad väntar inför framtiden? För er som följt oss på Twitter känner nog till de fem små pappersarken med högprioriterade uppdateringar som det kommer läggas stort fokus på under 2012, så snart de nuvarande arbetena är avslutade naturligtvis. För stunden vill vi lyckas med att få in alla våra bilder i en gemensam databas för att således kunna tagga och organisera all vår grafik, utöver detta är även animelistor något som önskats av er medlemmar, tyvärr har vi stött på lite prestandaproblem då det system vi gjort för att hantera just ens animelistor är helt förbluffande segt, just därför är animelistorna uppskjutna till minst 0.50.

Något ni däremot garanterat kommer att se i nästa uppdatering är det som från början skulle vara den huvudsakliga funktionen att flagga för, nämligen notifieringar. Ni vet att ni alla har en gästbok? Ni vet också att det går att kommentera äffar? Hur vet ni om någon skriver i er gästbok, kommenterar en äff, eller om en äff ni gjort blir godkänd/avslagen utan att manuellt gå in på varje äff och kika efter? Det gör man inte, därför är ett notifieringssystem ett måste, helt enkelt, för att kunna hålla sig uppdaterad om vad som hänt på Genshiken. Det här systemet är helt klart, så se fram emot lite lättare notiser i framtiden!

Längre fram i tiden kommer hela det nuvarande äff-systemet att skrotas, vi kommer också experimentera med ett helt nytt sätt att lagra informationen i databasen på, och detta vis är helt integrerat med ett system för att redigera, skapa och ta bort information, allt i ett enda system. I samma veva kommer vi också att utvärdera säsongernas vara eller inte vara och hur de skall implementeras i framtiden, alltsammans medan vi dessutom provar på lite nya programmeringsspråk!

För er som var med långt innan vi ens öppnade medlemsregistreringen kanske ni minns det gamla goda poängsystemet vi hade för att motivera arbete med databasen. Vi gjorde ett nyförsök med poäng, men istället för att poängsätta medlemmar så poängsatte vi animeserier för att man skulle se hur "färdiga" de var. Hur som helst kan jag avslöja att poängen är på väg tillbaka för medlemmarna på Genshiken så snart det nya, experimentella äff-systemet sätts i bruk. Topplistor, minispel och annat småkul utlovas på meta-nivå så att besöken på Genshiken blir lite roligare!


Jösses, grejer händer onekligen, inget snack om den saken, så kom inte och tro att vi är helt döda! 2011 har varit ett intressant år, inte minst den första halvan. Nu väntar den första halvan av 2012, och om allting vill sig väl hoppas vi på att få uppleva ett minst lika roligt år även denna gång. Om bara sex månader så har ju Genshiken trots allt existerat i ett halvt decennium, och även om vi ännu inte har något planerat för detta jubileum så måste man konstatera att det är ganska maffigt att ändå vara halvvägs till tvåsiffrigt.

Hur som helst, det är fortfarande nyårsnatt just nu, så ta vara på er så vi kan fira om ett år igen!

Gott nytt år!

Publicerad: 1 januari, 2012 kl. 02:41
Kommentarer
Kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera artiklar! Logga in eller bli medlem!