Nyheter

Grattis Genshiken, nu fyra år!

Grattis Genshiken, nu fyra år!

Klockan har nyss slagit över midnatt och Genshiken har, i alla tidszoner, nu officiellt blivit fyra år gammal!

Genshiken blir äldre och sitter nu här vid tårtbordet med sina nu fyra år på nacken, redo att blå ut ljusen. Det har som bekant gått ett år sedan sista födelsedagen, och i ärlighetens namn har detta år varit skrämmande likt det förra på många, många vis. Liksom förra året var det nästan helt dött på uppdateringsfronten under hösten, för att sedan pumpas sönder av uppdateringar efter årsskiftet fram till strax efter vårkanten, något som tämligen omedvetet upprepade sig även i år.

Strax efter förra födelsedagen släppte vi en liten, liten buggfix och det var det, fram till julafton samma år då ett litet uppdateringspaket innehållande en serie roliga leksaker. Bland annat introducerades här relationer mellan animer, och gästböcker för alla medlemmar! Visst, det sistnämnda har kanske inte kommit till någon jättenytta ännu, men i och med nästa uppdatering kommer dessa att vara ypperligt användbara, jag lovar! Den största förändringen i denna uppdatering var att man nu kunde se varifrån all information till en anime kom genom en komplett ÄFF-historik, något som var fräscht då, och som fortfarande är det idag.

Liksom samma tidpunkt förra året drog den iskalla vintern förbi och stannade i Sverige, i samma veva råkade det även bli januari 2011 och, precis som vanligt, började en lavin i uppdateringar dyka upp. Under januari lanserade nämligen sex stycken uppdateringar, vilket är hälften av alla uppdateringar som vi gjorde detta år. Några småsaker var det inte heller som vi sysslade med, utan den stundande våren skulle komma att kantas med i huvudsak en sak, nämligen integrationen med Crunchyroll!

I början av januari 2011 kom den första uppdateringen i mängden som introducerade listor med hela avsnitt av en mängd olika serier från Crunchyroll som kunde visas direkt här på Genshiken via en egen tabb på animesidorna, i hopp om att kunna erbjuda ett bra och enkelt gränssnitt för att ta del av Crunchyrolls animebibliotek. Under samma månad gjordes en serie småuppdateringar rörande vår Crunchyroll-spelare, men även lite andra smådetaljer rörande en mängd administrativa grejer, det var dock i huvudsak mot slutet av månaden som vårt Crunchyroll-projekt kröntes!

Januari hade dock också ett slut, och strax innan detta lanserades den andra stora Crunchyroll-uppdateringen som förde Genshiken in på en tydlig profilering kring aktuell anime. Med denna introducerades en bildrika sektionen på framsidan över ett urval serier som på något vis just nu är aktuell, samt även den tillhörande sidan där all aktuell listades. De aktuella serier som dessutom visades över Crunchyroll fick även en extra knuff in i rampljuset då dessa listas separat på denna sida tillsammans med sina åtta senast sända avsnitt, detta för att ännu mer underlätta sin botanisering av nya animeavsnitt.

Månaden därpå var inte så illa den heller, trots att denna endast hade två stora uppdateringar, och en liten! Visst var båda väldigt Crunchyroll-relaterade och gav oss möjligheten att ställa in bildkvalité samt flagga sedda (och osedda) avsnitt, men den kanske största bedriften som drogs igenom, och kanske även den som minst människor märkt av, var att vi började cacha får animelista. Genom att uppdatera animelistan med jämna mellanrum lyckades vi snabba på laddningstiden utav denna med upp till 200 gånger, vilket var en ganska bra bedrift och vi får säga så själva.

Vid slutet av februari tog de stora uppdateringarna slut vilket förklarar varför versionsräknaren längst ner på sidan stått still, trots att vi uppdaterat den ytterligare två gånger i mars månad vilket gjort att sidan sedan dess varit i version 0.48. Visst har det varit mest småsaker som fixats till i dessa, men den största nyheten här har nog varit så kallade "ofullständiga datum", något som jag kan beskriva om någon på allvar skulle vara intresserad av att veta vad det är.

Strax efter mars avtog dock utvecklingen av Genshiken för stunden på grund av traditionell tidsbrist. En stor uppdatering var planerad till slutet av mars, men sköts sedan upp till april och är nu uppskjuten ytterligare. Den här uppdateringen diskuterades lite vagt i den här forumtråden där jag smått ger en förhandstitt på en utav uppdateringens nya funktioner, nämligen möjligheten till egen animelista och betygssättning.

Men nog om tråkiga saker om nya funktioner och annat sånt dravel, det kan vi snacka om senare! Det som vi alla nu är intresserade över är årets statistik, inte sant?

Till skillnad från förra årets totala chocksiffror där flertalet rader stoltserade med ökningar på flera hundra procent har det nu börjat jämna ut sig till mer "normala" siffror, förutom ett par rader där det ökat hastigt från ett mycket lågt tal och där vi gått tresiffriga procenttal.

Uttalat intressanta delar i tabellen är nog först och främst raden för länkar som endast ökat med ett enda inlägg under det gångna året... kanske är länkar inte längre så intressanta tro? Notera dock att denna rad inte innefattar länkar till andra databaser dock.

Vi ser också att temalåtar börjar slå på stort och ökar hastigt medan karaktärer och personer börjat avta litet sedan förra året. Rörande just personer kan man med fog ana att detta är för att en person kan vara kopplad med flera karaktärer, medan det sällan fungerar vice versa, därav mindre nya personer in i databasen.

Ser man dessutom till siffrorna är det helt klart avsnitten som ökat mest och som nu är över 3700 stycken, anledningarna kan vara många, men jag kan tänka mig att det till stor del kan röra sig om så kallade "första och sista-avsnitt" som används för att räkna ut mellan vilka datum en anime har sänts, men det är ändå en förvånandsvärt många avsnitt som lagts till för att det enbart skulle bero på detta.

Hur allting än ligger till får ni gärna dra era egna slutsatser, för här kommer den råa datan för år 2010/11!

Förra åretI årÖkning
Animer486629+ 29%
Säsonger518656+ 27%
Titlar14101965+ 39%
Länkar127128+ 0.008%
Avsnitt25773790+ 47%
Taggar253280+ 11%
Taggsorteringar7281+ 12%
Temalåtar237668+ 282%
Karaktärer774992+ 28%
Personer412466+ 13%
Nyheter6471+ 11%
Artiklar110%
Kommentarer/foruminlägg342564+ 65%
Äffar119563+ 431%

Jag måste erkänna att jag är lite förvånad! Inte för siffrorna dock... inte jättemycket, utan i huvudsak för att det inte tillkommit någonting nytt att räkna på under året som gått. Förra födelsedagen fanns det fem nya saker att räkna på, och året innan det hade vi två nyheter, och även ett år tidigare vid Genshikens ettårskalas hade vi fyra nyheter till listan. Synd att bryta en tradition, men det kanske inte är så mycket att göra åt, kvantitet eller kvalitet?

Hur ser det ut för framtiden då? Jo, uppdateringen 0.49 skall upp någon gång snart, men när är inte riktigt bestämt ännu. Denna uppdatering kommer att ge oss två stycken redigt goda funktioner till sidan, notiser och stöd för animelistor.

Notiser är vara korta meddelanden om bland annat gästbokskommentarer, äff-kommentarer (och statusändringar), utmärkelser och en mängd andra grejer som kommer expandera med tiden. Poängen med dessa är att man lätt skall kunna få reda på när det händer grejer runtom på hemsidan, så att man inte skall behöva gräva runt i alla skrymslen och vrår för att se om det ens hänt något.

Stödet för animelistor är ett otroligt stort och avancerat projekt som blev lite mer ambitiöst än vad det tidigare var tänkt. Från start kommer vi vara väldigt sparsamma med funktionaliteten och erbjuder endast en av oss automatiskt skapad animelista för att kunna lägga till serier man sett, kollar på, vill se och så vidare, även med stöd för att kunna betygsätta och favoritmarkera (tidigare mumma). Men snart därpå kommer fler funktioner som erbjuder dig att skapa så kallade "dataset" för egen tabulär information, samt möjligheten att skapa flera och egna animelistor efter eget bevåg och egenfinnande.

Därutöver finns det fler animeliste-relaterade innovationer som kommer dyka upp ganska hastigt därpå, likväl de tidigare utlovade funktionerna så som utbyggnad av äff-systemet så att vanliga medlemmar kan skapa och ta bort information med det.

Jag kan också avslöja att det pillats lite med ett helt nytt system för att hantera information här bakom kulisserna, och skulle detta system fungera så kommer den framtida utvecklingen bli otroligt mycket smidigare, och kanske även lite lättare och mer expanderbar!

Precis som vanligt tar vi gärna emot tips på nya saker att fixa till Genshiken, skrik till i utvecklingsforumet och ge oss dina tankar och funderingar! Om du dessutom skulle kunna tänka dig att agera buggtestare i framtiden finns det en tråd för det också. Även inför Genshikens kommande femte år finns ett behov av skribenter och databashanterare, inga direka krav ställs utan läs mer om detta på den här sidan. Det enda vi egentligen är ute efter är intresse! Sedan om du vill skriva krönikor, följa nyheter, spela in poddradio eller uppdatera databasen är en annan femma, du har ganska fria tyglar, skicka iväg ett mail bara!

Det finns mycket att göra och Genshiken är, trots sina fyra år på nacken, inte påväg ner ännu, utan vi växer (otroligt) sakta men säkert, häng med oss på ett femte år! Engagera dig gärna också och se till att det blir minst lika kul som det varit hittills!

Grattis på födelsedagen!

Publicerad: 10 juli, 2011 kl. 02:13
Kommentarer
Kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera artiklar! Logga in eller bli medlem!