Nyheter

Uppgraderad Crunchyroll-spelare! (0.45)

Uppgraderad Crunchyroll-spelare! (0.45)

Vad nu, ännu en Crunchyroll-uppdatering, undrar ni? Ja, och en riktigt liten en! Varför är den då värd sitt eget nyhetsinlägg istället för att annonseras ut över Twitter som alla de andra småuppdateringarna som görs? Jo, för att denna helt enkelt är för fräck för att missas!

Faktum är att varenda Crunchyroll-uppdatering som gjorts till Genshiken alltid varit helt uppåt väggarna svinfräck! Visst kanske ni hör detta från en partiskt källa, men ändå. I första CR-uppdateringen kom en tabb på animesidorna som lät er kolla på Crunchyroll-videor på ett enkelt och överskådligt sätt, därefter kom den skrämmande fräcka möjligheten att följa aktuella serier på ett superlätt sätt genom att allt aktuellt samlades på en och samma sida!

Nu kommer den tredje stora CR-uppdateringen, nämligen en superuppgraderad videospelare!

Före

Efter

En liten, liten futtig rad med knappar under... tänk att detta lilla kan ändra så mycket ändå. Jag skall gå in mer på vad grundtanken är bakom hela uppdateringen, men först lite allmänt om vad som finns bland knapparna.

Längst till vänster ser vi tre knappar: SD, 480p och 720p. Dessa fyller samma funktion som respektive knappar på Crunchyrolls egna videosidor; de reglerar videokvalitén. Precis som på Crunchyroll så gäller detta endast för premiummedlemmar, vid övriga kan trycka på knapparna bäst vi vill, vi når aldrig över SD-kvalité ändå. I ärlighetens namn har jag inte något premiumkonto själv, så jag har inte testat om det fungerar. Om någon känner sig manad får denne gärna rapportera!

Till höger har vi två högst intressanta knappar! Den vänstra av dessa två är en direktlänk till avsnittet hos Crunchyroll. Från början kunde man klicka direkt på spelaren för att komma dit, men den funktionen försvann (medvetet) för ett par versioner sedan, nu pausas videon istället när man klickar på spelaren.

Knappen till höger, den gröna, är den viktigaste tillämpningen i den här uppdateringen, dels för att den är otroligt användbar och dels för att funktionen inte ens finns hos Crunchyroll själva!

Jag nämnde tidigare att den andra Crunchyroll-uppdateringen gjorde det lättare för människor att hitta och titta på aktuella serier, eller hur? Den här funktionen gör det kanske inte lättare att hitta serier på Crunchyroll, men den gör det otroligt mycket lättare att följa gamla serier så att man lättare kan minnas vart i serien man var!

Vi kan ta ett exempel. Tänk dig att du vill kolla på... låt oss säga första Haruhi-säsongen! En snabb sökning och...

Dags att börja kolla! Vi sätter igång första avsnittet...

Avsnittet slut, tänka sig vilken twist det var i slutet där ändå, blev nästan lurad av den dåliga kvalitén på videon och allt... just det, åter till funktionen! Nu har vi sett första avsnittet, ett snabbt klick på den gröna knappen nere till höger

  *klick*  

Knappen blev blå! Stänger vi nu ner fönstret ser vi dessutom detta i avsnittslistan:

Likt magi har första avsnittets knapp liksom suddats ut och påminner oss om att vi redan har sett det! Man kan markera vilka Crunchyroll-videor man vill utan någon som helst ordning, man kan enkelt ångra att man markerat en video som sedd genom att helt enkelt klicka på knappen igen, då blir allt som vanligt igen.

Jag kan tänka mig att alla av er nu sitter med hakan i knät, men för er som undrar vad det här egentligen skall vara bra för... alla ni som undrar hur man kan glömma var man var i en serie som bara är 14 avsnitt lång, och för övrigt väldigt bra.

Grejen är denna att funktionen gör sig bäst på serier med ett stort antal avsnitt, så som exempelvis Naruto Shippuden (200+ avsnitt), Bleach (många avsnitt) eller Eyeshield 21 (145 avsnitt). Faktum är att jag nämligen själv sitter och tittar på den sistnämnda serien, och man vill ju inte tappa bort sig så därför ansåg jag att en funktion som denna är nödvändig.

Man måste dessutom inte markera avsnitt om man inte vill, detta är bara för de som känner ett behov av att markera vissa avsnitt. Dessutom kan man ju använda det till annat än att markera just avsnitt man sett, exempelvis kan man använda funktionen för att kanske flagga något avsnitt som är intressant, vad vet jag?

Vill man dessutom enkelt kunna återställa hela Crunchyroll-listan så att alla avsnitt är fullt synliga så rekommenderar jag att man inte markerar alla avsnitt man sett, utan att man istället bara markerar det avsnitt man senast såg, sedan när man sätter sig ner för att kolla vidare så av-markerar man avsnittet, ser vidare på så många avsnitt man nu vill se och sedan markerar det senaste avsnittet igen. På detta vis har man bara ett avsnitt som visar vilket avsnitt man senast såg, och vill man återställa hela listan är det bara att klicka bort det markerade avsnittet och - voilà!

Det bästa av allt? Man behöver inte ens vara medlem på Genshiken för att ta del av all denna härlighet! Alla avsnitt man markerat som sedda, samt vilken videokvalité man valt sparas direkt din webbläsare. Detta innebär dock att dina inställningar som sagt inte förs med när du flyttar till en annan dator, finns det något intresse för att kunna spara den här informationen på sitt Genshiken-konto så man kan ha sina avsnitt markerade varthän man loggar in så kan jag säkert fixa det.

Sådär! Det var en snabbgenomgång av den nya Crunchyroll-spelaren, men tro inte att det var allt från 0.45-uppdateringen! Nej, det har även fixats en liten, liten grej som gett alla möjligheten att lägga till små meddelanden på Crunchyroll-tabbarna på animesidorna. Dessa kan användas exempelvis för att beskriva vissa seriers egenheter...

... eller för att beskriva speciella restriktioner:

Tanken är helt enkelt den att man kan notifiera besökare om saker som kan vara av intresse för denna. Man kan enkelt uppdatera meddelandet genom att äffa animen, den gula knappen under animens bild.

Detta var allt för denna uppdatering som skapades i samarbete med radion i fönstret som spelat Christer i P3 under de timmar jag knaprat kod, tillsammans med datorn som spelat På Minutens poddsändning.

Publicerad: 22 februari, 2011 kl. 00:13
Kommentarer
Kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera artiklar! Logga in eller bli medlem!